امضای سند همکاری‌های معدنی ایمیدرو با جمهوری چک

تفاهمنامه همکاری معدنی در زمینه انتقال دانش و اطلاعات فنی بین ایمیدرو و معاونت وزارت صنعت و تجارت جمهوری چک منعقد شد.

این تفاهمنامه می‌تواند در توسعه فعالیت‌های بخش معدن و به ویژه استفاده از ماشین‌آلات معدنی نقش مهمی ایفا کند. سال گذشته نیز هیات بلندپایه‌ای از کشور چک به ایران آمد و در زمینه همکاری معدنی با ایران، با رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) دیدار کرد و بر همکاری میان ۲کشور تاکید شد.

 

تشکیل کارگروه همکاری‌های معدنی ایران-چک
رئیس هیات عامل ایمیدرو در دیدار با معاون وزیر صنعت و معدن جمهوری چک گفت: جمهوری چک در زمینه اطلاعات و ماشین‌آلات معدنی از ظرفیت‌های خوبی برخوردار است و ما علاقه‌مند به تداوم همکاری‌های بین دو کشور هستیم. مهدی کرباسیان افزود: شرکت‌های چک از این پس باید علاوه بر ماشین‌آلات معدنی و همکاری درباره فناوری‌های روز معادن زغال‌سنگ ایران، در زمینه تامین منابع مالی پروژه‌ها نیز راهکارهای خود را ارائه کنند. وی در بخش دیگری از آمادگی ایران برای تبادل اطلاعات معدنی بین دو کشور خبر داد و اظهار کرد: تشکیل کارگروه همکاری‌های معدنی می‌تواند زمینه انتقال تجربه و آخرین فناوری‌های معدن و صنایع معدنی دو کشور را تسریع بخشد. رئیس هیات عامل ایمیدرو پیشنهاد داد وزارت صنعت و معدن چک می‌تواند یک تیم تخصصی متشکل از افراد مجرب در حوزه زغال سنگ به ایران اعزام کند تا از دانش شما در بخش‌های ایمنی معادن، اکتشاف، بهره‌برداری و استخراج بهره‌مند شویم. در این نشست معاون وزیر صنعت و معدن جمهوری چک نیز از افزایش ۶۰درصدی حجم صادرات این کشور به ایران طی یک سال گذشته خبر داد و گفت: دو کشور ایران و چک مسیر تجارت با یکدیگر را پیدا کرده‌اند و امضای اینگونه تفاهمنامه‌ها و افزایش حجم تجارت بین دو کشور گواه این مدعی است.

 

ادوارد موریچکی افزود: پیشنهاد می‌شود در بحث استخراج، کارگروه مشترکی تشکیل شود. وی با تاکید بر تاثیر انجمن تخصصی معدن و صنایع معدنی جمهوری چک در پیشبرد اهداف معدنی این کشور، اظهار کرد: کشور ما درحال‌حاضر روی پروژه‌های کوچک و متوسط معدنی سرمایه‌گذاری کرده و هنوز در مرحله یادگیری فرآیندهای مرتبط با حوزه معدن و صنایع معدنی هستیم. موریچکی با اشاره به دستاوردهای این کشور در امور ایمنی معادن افزود: سازمان تحقیق و پژوهش ایمنی معادن در کشورمان وجود دارد و می‌توانیم علوم مربوط به این بخش را در اختیار ایران قرار دهیم. در ادامه، اسواتو پلاک چامپا سفیر جمهوری چک در ایران از اعزام هیات معدنی این کشور به ایران خبر داد و عنوان کرد: جمهوری چک در زمینه بازسازی معادن پس از عملیات استخراج، ظرفیت‌های قابل توجهی دارد. وی افزود: ما آمادگی داریم زمینه همکاری‌های بین دو کشور را افزایش دهیم و از شما دعوت می‌کنیم برای بازدید از فعالیت‌های معدنی کشورمان به جمهوری چک سفر کنید.
در این نشست جمعی از فعالان اقتصادی و نمایندگان شرکت‌های معدنی جمهوری چک حضور داشتند و مسائلی را درباره همکاری‌های معدنی مطرح کردند.

 

لزوم واردات ماشین‌آلات معدنی
استفاده از ماشین‌آلات معدنی در افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه‌ها تاثیر بسیاری دارد اما متاسفانه در سال‌های گذشته وضع تحریم‌های بی‌رحمانه توانست بخش معدن را در زمینه روزآمد کردن ماشین‌آلات معدنی با عقب‌ماندگی همراه کند. به گزارش صمت، تحریم‌ها راه ورود ماشین‌آلات و قطعات مورد نیاز به بخش معدن را سخت کرده بود اما اجرایی شدن برجام توانست اتفاقات جدیدی را در این حوزه رقم زند. بخش معدن با اجرایی شدن برجام بار دیگر به آینده خود امیدوار شد تا بتواند با حضور سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی و همچنین استفاده از فناوری و دانش روز دنیا از ظرفیت‌های خود بیش از گذشته بهره‌برداری کند. در این میان همکاری با کشوری همچون چک در زمینه ورود ماشین‌آلات می‌تواند اثرگذار باشد. در همین زمینه سال گذشته هیاتی بلندپایه از کشور چک به ایران آمد و با رئیس هیات عامل ایمیدرو دیدار کرد. این هیات که متشکل از ادوارد موریچکی معاون وزیر صنعت و تجارت چک، مارتین ولاستینگ رئیس بخش سیاست‌های معدنی و سواتوپلک سفیر جمهوری چک بود، در دیدار با مهدی کرباسیان، خواهان همکاری با ایران در بخش ماشین‌آلات معدنی در معادن روباز و زیرزمینی شد.این در حالی است که کشور چک در حوزه ماشین‌آلات به‌ویژه ماشین‌آلات معدنی توانایی‌های خوبی دارد. بخش عمده‌ای از این توانایی مربوط به مدل بهره‌برداری از معادن این کشور باز است. تعداد زیادی از معادن این کشور زیرزمینی است. می‌توان در همکاری با چک از تجربه این کشور در زمینه ماشین‌آلات استفاده کرد. چک پیش از فروپاشی شوروی جزو اتحاد جماهیر شوروی بود که ماشین‌آلات خوبی در اختیار داشت. امروز نیز که کشوری اروپایی به شمار می‌آید در حوزه ماشین‌آلات و در بخش قیمتی قابل رقابت است. بخش معدن ایران می‌تواند از این فرصت به‌دست آمده در توسعه فعالیت‌های خود استفاده کند از سویی دیگر این کشور در حوزه عناصر نادر خاکی و معدن نیز پیشرفت‌هایی داشته و در حوزه‌های یاد شده جزو کشورهای تراز اول به شمار می‌رود، زیرا در این زمینه چین، افریقا، امریکا و استرالیا در جایگاه بهتری نسبت به چک قرار دارند اما با این وجود می‌توان گفت آمادگی برای همکاری این کشور با ایران وجود دارد. البته در گفت‌وگوی صمت با غلامرضا ملاطاهری سرپرست مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران، وی درباره جلسه امضای تفاهمنامه همکاری میان ایران و چک در سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، اظهار کرد: در این جلسه صحبتی از عناصر نادر خاکی و همکاری در این زمینه نشد، بلکه بیشتر صحبت‌ها درباره ماشین‌آلات معدنی بود. وی با بیان اینکه مرکز تحقیقات و فرآوری مواد معدنی ایران می‌تواند در زمینه عناصر نادر خاکی و دیگر حوزه‌های تحقیقاتی با چک وارد همکاری شود، افزود: خوشبختانه زمینه همکاری میان مرکز تحقیقات و فرآوری مواد معدنی ایران با چک وجود دارد اما تیمی که روز یکشنبه در ایمیدرو حضور داشت تیم اجرایی و عملیاتی برای معدن و صنایع معدنی بود و تیم تحقیقاتی آنها حضور نداشت. به گفته ملاطاهری، قرار است این تیم فهرستی اعلام کند و تیم خود را به ایران بفرستد تا بتوانیم در زمینه همکاری‌های دیگر با آنها وارد مذاکره شویم.ز