نعمت زاده: ایران می تواند ۴ درصد فلز روی جهان را تامین کند

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، معدن سرب و روی مهدی آباد (یزد) حدود ۲۰۰ میلیون تن ذخیره با عیار پنج تا هفت درصدی روی دارد و سرب آن ۱.۵ تا ۲ درصد ارزیابی شده است.
محمدرضا نعمت زاده روز شنبه در آیین امضای قرارداد سرمایه گذاری معدن و کارخانه های سرب و روی مهدی آباد در محل این وزارتخانه افزود: مجموعه قبلی که قرار بود در این پروژه فعالیت کند، توانایی لازم را نداشت و امضای قرارداد جدید در دستور کار قرار گرفت.
وی یادآور شد: فعالیت معدن مهدی‌آباد در سال های گذشته متوقف بود و با برگزاری مزایده و پس از ارزیابی‌های لازم، صلاحیت کنسرسیوم جدیدی برای فعالیت در این پروژه احراز شد.
معدن سرب و روی مهدی آباد دارای ۵۰ میلیون تن ذخیره اکسیده و ۱۵۰ میلیون تن ذخیره سولفوره دارد.
به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت، قرار است پس از چهار سال مهدی آباد به ظرفیت‌سازی رسیده و بخش تجاری سازی آن نیز زودتر از دیگر قسمت ها به بهره‌برداری برسد.
وزیرصنعت، معدن و تجارت با استقبال از ورود سرمایه‌گذاران بخش خصوصی و شرکت های خارجی برای مشارکت در بخش معدن و صنایع معدنی گفت: آمارها نشان می دهد که گستره وسیعی از معادن کشور مورد بهره برداری قرار نگرفته اند.
پیش از این اعلام شده بود، میزان ذخیره شناسایی شده معدنی کشور ۵۷ میلیارد تن است که سالانه حدود ۴۰۰ میلیون تن انواع مواد معدنی از پنج هزار و ۴۰۰ معدن فعال کشور استخراج می شود.
نعمت زاده موضوع حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی و جنگل ها را یادآور شد و گفت: معادن در گوشه و کنار کشور و در پهنه طبیعت واقع شده اند، بنابراین برای استخراج مواد معدنی باید الزامات قانونی را رعایت کرد و در عین حال لازم است از این ذخایر برای رشد و توسعه کشور بهره گیری شود.
سالانه حدود ۱۴ میلیون تن فلز روی در جهان تولید می شود و براساس برخی آمارهای غیر رسمی سهم تولید ایران در این بخش ۴۰ تا ۵۰ هزار تن است.
براساس این گزارش، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این آیین گفت: ذخیره قطعی معدن سرب و روی مهدی آباد ۱۵۴ میلیون تن است که با کار اکتشاف دقیق تا ۷۰۰ میلیون تن قابلیت افزایش دارد.
مهدی کرباسیان اظهار داشت: حدود ۱۰ تا ۱۵ سال قبل کنسرسیوم ایرانی و استرالیایی سرمایه گذار این معدن مشخص شدند و بعد از مدتی، سهمی توسط طرف استرالیایی به عمان اختصاص یافت اما کار پیشرفتی نداشت و متوقف شده بود.
رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) افزود: برآورد شده سرمایه گذاری قابل انجام در معدن سرب و روی مهدی آباد یک میلیارد دلار است.
کرباسیان اضافه کرد: براساس برنامه ریزی جدید، در کنار این معدن قرار است کارخانه ۸۰۰ هزار تنی کنسانتره روی همچنین واحد تولیدی ۸۰ هزار تنی سرب و نقره نیز ساخته شود.
وی یادآور شد: مدت زمان قرارداد در چارچوب جدید چهار سال پیش بینی شده و این کنسرسیوم ایرانی توانایی رساندن چهار سال را به ۲ سال دارد.
قرار است با همکاری انجمن تولیدکنندگان سرب و روی این کنسرسیوم ظرفیت ۴۰۰ هزار تنی شمش روی را به مورد اجرا گذارد و با کاهش ذخیره معدنی انگوران (زنجان) انجام این پروژه، ضرورت یافته است.
به گفته کرباسیان با شروع کار این معدن، یک هزار نفر بطور مستقیم و سه هزار نفر به طور غیر مستقیم مشغول کار می شوند که بیشتر آنها از نیروهای بومی منطقه خواهند بود.
به گزارش ایرنا، کنسرسیومی متشکل از شرکت های معدنی مبین، مهندسی کاهنربا، انجمن سرب و روی ایران، شرکت مس مسکنی، شرکت معادن سرمک و شرکت آریا جنوب ایرانیان به عنوان برنده مجریان این پروژه محسوب می شوند.