حضور سرمایهگذاران و شرکتهای داخلی و خارجی مختلف در بخش معدن، باعث توسعه بخش معدن و شناسایی ذخایر معدن شده و بهدنبال خود صنایع تبدیلی ایجاد میکند که با اعطای مشوقها و ارائه تسهیلات خاص در این بخش شکوفایی اقتصادی، ایجاد اشتغال و امنیت منطقه را رقم خواهد زد.
استان سیستانوبلوچستان از لحاظ تنوع مواد معدنی از استانهای شاخص کشور بهشمار میرود که ۲۶ ماده معدنی در آن شناسایی شده است. البته به منظور شکوفایی معدنی در این استان، نیازمند شناسایی بیشتر به سرمایهگذاران هستیم.
قابلیتهای توسعهآور
استان سیستانوبلوچستان با مساحت ۱۸۷هزار و ۵۰۲ کیلومترمربعی، ۱۱/۵درصد از وسعت کشور را دربرمیگیرد و در عین حال یکهزار و ۲۱۰ کیلومتر مرز خاکی با دو همسایه شرقی، کشورهای پاکستان و افغانستان دارد و برخوردار از ۳۷۰کیلومتر مرز آبی است و نقطه اتصال به آبهای آزاد و اقیانوس محسوب میشود. مطالعات زمینشناسی نشان میدهد این استان در کمربند فلززایی معدنی قرار گرفته که از اروپا آغاز و پس از گذشت از میناب (استان هرمزگان) و ارتفاعات جازموریان (کرمان – سیستانوبلوچستان) به سمت خاش و زاهدان امتداد پیدا میکند. بررسیهای کارشناسان معادن نشان میدهد این استان پهناور در جنوبشرقی کشور، برخوردار از منابع غنی معدنی در زمینه کانیهای فلزی و غیرفلزی است که قابلیتهای معدنی آن بهعنوان شاخص توانمندیهای مهم توسعه استان به حساب میآید.
میزبان۶۰ هیات خارجی میزبان
درباره ظرفیتهای معدنی استاندار سیستانوبلوچستان معتقد است رنگین کمان معادن در این استان وجود دارد و امروز برای تامین زیرساختها از همه توانمندی بهرهگیری میشود تا با سرمایهگذاری دولت شاهد رشد فعالیت جهشی در این بخش در چارچوب اقتصاد مقاومتی باشیم. به گزارش ایرنا، علیاوسط هاشمی از بیمهری رسانهای به سیستانوبلوچستان سخن گفت، درحالیکه از زمان توافق برجام این استان میزبان بیش از ۶۰ هیات خارجی اقتصادی بوده است. امروز موضوع مهم اقتصاد مقاومتی، براساس سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب در دستور کار دولتمردان قرار گرفته است؛ بنابراین بسیاری از کانسارهای (ذخیره معدنی) فلزی و غیرفلزی شناختهشده در استان سیستانوبلوچستان، میتواند مبنای شکلگیری صنایع بزرگ معدنی در این خطه باشد. استاندار سیستانوبلوچستان معتقد است، دولت یازدهم برای رونق بخشیدن به فعالیتهای معدنی در این استان اقدامهای خود را از حوزه اکتشاف آغاز کرد. به اعتقاد هاشمی، استان سیستانوبلوچستان ظرفیت بالایی در توسعه معدن و صنایع معدنی دارد و میتوان با توسعه آن و راهاندازی واحدهای تولیدی، ارزشافزوده بالایی ایجاد و زمینه توسعه منطقه و اشتغال را فراهم کرد تا استان به جایگاه اصلی خود برسد.
معادن گامی در جهت اقتصاد مقاومتی
به گزارش سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) براساس همکاری این سازمان با مسئولان استان سیستانوبلوچستان، اکتشاف ۴۵هزار کیلومتر مربع در این استان در حال اجراست و در منطقه مرزی آن ۲۰هزار کیلومتر مربع اکتشاف انجام شده و ۱۴۳ محدوده امیدبخش نیز کشف شد. در همین حال هاشمی خاطرنشان کرد: معادن در سطح کشور و بهویژه در استان سیستانوبلوچستان یک گام مثبت و اشتغالآفرین در مسیر اقتصاد مقاومتی به حساب میآید و اکنون ذخایر قابل توجه سنگ گرانیت و مرمر، مس، کرومیت، تیتانیوم، سنگآهن، طلا و آنتیموان در استان شناسایی شده است و انتظار میرود با اکتشافات در حال انجام، ذخایر جدیدی به این اقلام افزوده شود.
استانی روی کمربندی از طلا و مس
استان سیستان و بلوچستان روی کمربند فلزی و معدنی جهان قرار گرفته و با داشتن ذخایر مس، کرومیت، منگنز، سرب و روی، قلع، تنگستن، طلا و کانسارهای غیرفلزی، دارای ظرفیتهای کمنظیری در بخش معدن است. درباره ظرفیتهای معدنی این استان معاون اکتشافات سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی نیز در گفتوگو با صمت اظهار کرده بود: استان سیستان و بلوچستان بهدلیل موقعیت جغرافیایی روی کمربندی از معادن قرار گرفته است. بهروز برنا در ادامه گفت: جنوب استان سیستانوبلوچستان محدوده مکران است که در قسمت شمالی محدوده شرقی ایران قرار گرفته است. همچنین کمربند بزمان- ارومیه که از این استان عبور میکند، یک کمربند از طلا و مس است.
برنا با اشاره به اقدامهای سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی در این استان خاطرنشان کرد: این سازمان، از نظر ژئوشیمی و زمینشناسی نقشههای پایه استان را تهیه کرده و برای اکتشافات جدیدتر در برخی مناطق عملیات ژئوفیزیک هوایی را انجام داده است. وی در ادامه با اشاره به سایر اقدامها بهویژه در حوزه معادن دریایی اظهار کرد: همچنین سازمان زمینشناسی در سواحل جنوبی چابهار ذخیرهای ۴۰۰هزار تنی از «لوماشل» یا همان «صدف کوهی» را کشف کرده است. از دیگر اقدامهای این سازمان، فعالیتهای انجامشده روی شورابههای دریا است که به نتایج قابل قبولی مانند پی بردن به وجود موادی مانند منیزیا، پتاس و لیتیوم رسیده است. البته معاون اکتشافات سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی درباره ذخایر طلایی استان سیستانوبلوچستان اظهار کرد: کمربند «ارومیه – دختر» یک کمربند شناختهشده در حوزه طلا است که سازمان زمینشناسی به آن و البته به استان سیستان و بلوچستان که منطبق بر این کمربند است، توجه ویژهای دارد. برنا در ادامه خاطرنشان کرد: بین کوه بزمان و تفتان و سلطان، محور مس- طلای کشور قرار دارد که به آن توجه ویژهای میشود و خوشبختانه ذخایر خوبی در «بزمان» نیز کشف شده است. همچنین مناطق دیگری نیز مشخص شده و روی آنها عملیاتهایی انجام شده است. بهعنوان مثال در سیاه جنگل و کهنوج وجود طلا اثبات شده و در این منطقه مشغول فعالیت هستند.
بازدید ۳ هیات معدنی
هیاتهایی نیز در پی توافق برجام به منظور بازدید از ظرفیتهای معدنی استان سیستانوبلوچستان به این استان سفر کردهاند. در اینباره نادر میرشکار رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سیستان و بلوچستان در گفتوگو با صمت عنوان کرد: بیشتر هیاتهایی که وارد استان سیستان و بلوچستان میشوند، در حقیقت به منظور بازدید از منطقه آزاد تجاری چابهار وارد استان میشوند. میرشکار با توجه به هیاتهایی که به منظور بازدیدهای معدنی وارد استان سیستان و بلوچستان شدهاند، گفت: تا امروز ۳ هیات به منظور بازدید معدنی به استان سفر کردهاند، یک هیات با سرمایهگذاری بخش خصوصی و به منظور مطالعات اکتشاف راهی استان شدهاند و دو گروه دیگر نیز به منظور سرمایهگذاری در معادن به استان سفر کردهاند. وی در ادامه به موقعیت جغرافیایی استان سیستانوبلوچستان و دسترسی آن به بندر چابهار اشاره و عنوان کرد: بندر چابهار و دسترسی این استان به آبهای آزاد، میتواند موقعیت مناسبی را برای حملونقل مواد معدنی در اختیار فعالان این بخش قرار دهد. از اینرو باید از تمام ظرفیتهای بندر چابهار برای معادن استان استفاده کرد، چراکه به هر میزان معادن استان بیشتر شود و سرمایهگذاری معدنی بیشتر با توجه به ظرفیتهای استان انجام شود، همراه خود امنیت و رفاه بیشتری را برای استان میتواند به ارمغان بیاورد. این مقام مسئول در زمینه برنامه دولت برای جلوگیری از خامفروشی و خروج مواد معدنی از استان تاکید کرد و گفت: بر اساس ماده ۱۱۳ آییننامه اجرایی قانون معادن مصوب ۱۳۹۲ (در راستای اجرای ماده ۲۸ قانون)، همکاری و مساعدت ارگانهای دولتی برای اجرای طرحهای زیربنایی واحدهای صنایع معدنی و تسهیل در احداث واحدهای مرتبط با این بخش بهطور کامل مشهود بوده و در این راستا، احداث کارخانه فولاد چابهار و تولید نورد و محصولات آهنی در استان احداث کارخانه فرآوری منیزیت در استان، احداث کارخانه فرآوری تیتانیوم در شهرستان فنوج و ایجاد کارخانه تولید شمش آنتیموان در استان که نخستین کارخانه فرآوری و تولید شمش آنتیموان در خاورمیانه است، در همین راستا انجام شده است.