پرده‌برداری از یک تکنولوژی جدید اکتشاف مس

دکتر «بن ویلیامسون» از دانشگاه Exeter انگلیس روشی جدید و کم هزینه برای کشف ذخایر مس پورفیری ارائه کرده است. این نوع ذخایر تقریبا سه چهارم ذخایر مس و بخش قابل توجهی از ذخایر طلا و مولیبدن را به خود اختصاص می‌دهد.

براساس مطالعات دکتر ویلیامسون، ذخایری که کیلومترها زیر سطح زمین و روی اتاق‌های عظیم ماگما تشکیل شده‌اند و نسبتا کمیاب هستند، امروز بیش از گذشته باید مورد توجه قرار گیرند مخصوصا آنهایی که از نظر معدنکاری نیز اقتصادی باشند. به علاوه، بیشتر ذخایر نزدیک به سطح زمین کشف شده‌اند و هر روشی که ذخایر عمیق‌تر را مشخص کند برای صنایع معدنی بسیار جذاب خواهد بود.
مطالعه دکتر ویلیامسون که با حمایت مالی شرکت انگلو امریکن انجام گرفت، ترکیب‌های شیمیایی کانی‌های حاصل از سنگ‌های آذرین را که میزبان ذخایر پورفیری هستند، با آن‌هایی که فاقد این ذخایر هستند مقایسه کرده است. به منظور بررسی این تئوری نیز آزمایش‌های صحرایی در شیلی انجام گرفت.
کانی‌های سنگ‌های آذرین که میزبان ذخایر پورفیری هستند دارای ترکیبات شیمیایی منحصر به فردی هستند که می‌توانند به عنوان شاخص‌هایی برای شناسایی محل تشکیل ذخایر پورفیری استفاده شوند. تحلیل علت‌های این تمایز شیمیایی دریچه جدیدی به روی دانش تشکیل کانسارهای مس پورفیری و بطور کلی تشکیل سنگ‌های آذرینی که از آن‌ها تشکیل می‌شوند گشوده است.
نتایج عمده آزمایش‌های صحرایی نشان داد که اتاق‌های ماگمایی زیر بخش پورفیری تحت تزریق گسسته مواد مذاب غنی از آب یا مایعات آبکی قرارگرفته‌اند که توانایی ماگما را برای انتقال مس و سایر فلزات به سمت بالا و تشکیل یک کانسار مس پورفیری افزایش داده است.
ویلیامسون در این زمینه می‌گوید این روش ارزان قیمت جدید ابزار مختلفی را به منظور اکتشاف ذخایر جدید پورفیری در اختیار شرکت‌های معدنی قرار می‌دهد. یافته‌های ما دیدگاه مهمی در مورد اینکه چرا برخی از ماگماها برای تشکیل کانسارهای مس پورفیری نسبت به بقیه مناسبتر هستند را به دست آورد و به دانسته‌های ما در زمینه چگونگی تکامل سنگ‌های آذرین میزبان افزود.
با وجود اینکه غول معدنی دنیا، انگلو امریکن، هزینه‌های این تحقیق را پرداخته است، اطلاعات حاصل از آن برای استفاده و آزمایش شرکت‌های معدنی دنیا در دست است. دکتر ویلیامسون بسیار مشتاق است تا با انجام مطالعات موردی در کشورهای مختلف اطلاعات بیشتری به دست آورد و تحقیقات خود را تکمیل کند. این مطالعات بسیار وابسته به قیمت جهانی مس است.
او معتقد است که در شرایط بحران قیمت مواد معدنی بخصوص مس، دریافت بودجه تحقیقاتی دشوار است. ولی هر چه اطلاعات بیشتری داشته باشیم و بیشتر این روش را آزمایش کنیم، بهتر می‌توان به قدرت آن پی برد.

مقالات مرتبط