مهدی‌آباد به کمک سرب و رویی‌های زنجان می‌آید

اعضای کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران روز سه‌شنبه در جریان نخستین سفر خود از کارخانه‌های تولید شمش روی استان زنجان واقع در شهرک صنعتی روی بازدید کرده و در انتها جلسه‌ای در زمینه حل مشکلات این حوزه برای تامین خاک مورد نیاز برگزار کردند.

واحدهایی در انتظار خاک
معدن سرب و روی انگوران یکی از معادن کشور با پیشینه تاریخی در زمینه بهره‌برداری است که استخراج از آن به اواخر دهه ۴۰بر می‌گردد؛ معدنی که نیاز واحدهای تولیدی سرب و روی را تامین کرده اما در سال‌های گذشته خبرهایی مبنی بر کاهش عیار این معدن مطرح شد. همچنین برخی از رو به اتمام بودن ذخیره این معدن خبر دادند. در همین زمان‌ها بود که صحبت از بهره‌برداری معدن مهدی‌آباد بیش از گذشته قوت گرفت زیرا فعالان این صنعت معتقد بودند، راه‌اندازی این معدن می‌تواند کمبود خوراک کارخانه‌ها را حل کرده و باعث شود واحدهای سرب و روی کشور با ظرفیت کامل خود کار کنند. متاسفانه کمبود خاک روی در کشور باعث شد برخی از واحدهای تولیدی برای تامین نیاز خود دست به واردات خاک از ترکیه بزنند. حتی برخی معادنی را در ترکیه اجاره کردند اما به دلیل گران بودن سوخت در ترکیه واردات خاک و تولید محصول در ایران سود اقتصادی بیشتری نسبت به ساخت کارخانه در این کشور را داشت. امروز با شروع بهره‌برداری از معدن سرب و روی مهدی‌آباد، امید به واحدهای تولید بازگشت. پیش‌بینی می‌شود با راه‌اندازی این معدن بخشی از واحدهای زنجان نیز بتوانند نیاز خود را از مهدی‌آباد تامین کنند اما باید برای مسائل حمل‌ونقلی این موضوع تدابیر درستی در نظر گرفته شود تا نرخ تمام شده تولید شمش روی به صرفه باشد و واحدهای تولید بتوانند محصول خود را راهی بازارهای صادراتی کنند.

نیاز واحدهای زنجان را تامین می‌کنیم
در جلسه‌ای که با حضور اعضای کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، بهرام شکوری رئیس این کمیسیون با اشاره به پیشینه حضور خود در معدن سرب و روی انگوران اظهار کرد: درحال‌حاضر دغدغه اصلی این است که کارخانه سرب و روی با ظرفیتی کمتر از ظرفیت اصلی خود کار می‌کنند.وی با بیان اینکه خوشبختانه انجمن سرب و روی نیز در کنسرسیوم برنده شده و در مناقصه معدن مهدی‌آباد حضور دارد، تصریح کرد: می‌توان اطمینان داد که راه‌اندازی معدن مهدی‌آباد و تولید کنسانتره در کارخانه مجاور آن بخشی از نیاز واحدهای تولیدکننده سرب و روی زنجان را پوشش داده است.شکوری در ادامه افزود: باید ستاد سرب و روی در وزارت صنعت، معدن و تجارت احیا شود.وی همچنین در ادامه با اشاره به تاثیرگذاری واحدهای کوچک(SME) افزود: SMEها یا همان واحدهای کوچک بیشترین سهم را در اشتغالزایی و ایجاد ارزش افزوده دارند، در نتیجه باید به آنها توجه شود.

سهمیه‌بندی خاک عادلانه باشد
در ادامه این جلسه، دبیر انجمن صنایع و معادن سرب و روی کشور با اشاره به اختلاف نظرها میان دولت و فعالان معدنی سرب و روی در موضوع فیلتر کیک‌ها، اظهار کرد: درحال‌حاضر مسئولان معتقدند فیلتر کیک‌ها برای دولت است. درخواست ما این است تا کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران با استفاده از ابزارهای قانونی نسبت به حق واحدهای سرب و روی نسبت در فیلتر کیک‌ها به فعالان این بخش کمک کند.یوسف مرادلو تصریح کرد: امیدوار هستیم بحث فیلتر کیک‌ها با ورود کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران تعیین و مشخص شود.وی در ادامه به نوع سهمیه‌بندی خاک در انگوران اعتراض کرد و گفت: سهم برخی واحدها در سال‌های گذشته افزایش و سهم برخی دیگر کاهش یافته است. خواسته ما درباره این موضوع آن است که براساس ظرفیت واحدها توزیع عادلانه خاک از سوی معدن انگوران انجام شود.مرادلو در ادامه خواسته‌های خود که در این جلسه آنها را مطرح کرد، گفت: واحدهای تولید شمش روی باید مانند مصرف‌کنندگان این محصول در خرید برخی مواد اولیه آزادی عمل داشته باشند. این سفر فرصتی را برای فعالان حوزه سرب و روی ایجاد کرد تا خواسته‌های خود را به گوش اعضای کمیسیون معادن و صنایع معدنی برسانند. اعضای این کمیسیون پیش از این جلسه از واحدهای مختلف تولید شمش روی بازدید کردند و با فرآیندهای تولید این محصول از نزدیک آشنا شدند.

مقالات مرتبط