استخراج معادن میتواند طیف وسیعی از مزایای مثبت را برای جوامع داشته باشد، اما ممکن است مزایای منفی نیز برای محیط اطراف ایجاد کند و سبب آلوده شدن بسترهای خاک و سفرههای زیرزمینی آب شود.
به گزارش سایت خبری تحلیلی ماینیگ فناوری، استخراج بیرویه امکان انتشار مواد مضر در خاک، هوا و آب را بهوجود میآورد. صمت قصد دارد در این گزارش به معایب زیستمحیطی استخراج معادن اشاره کند.
از آنجا که معادن بیشماری در کشورهای مختلف با سطوح متفاوت حفاظت از محیطزیست باز میشوند، ضروری است که پیش از شروع عملیات، ضمانتهای ایجادشده توسط انجمن مواد معدنی استراتژیک اعمال شود.
پیشنهاد میشود دولتها مقررات مربوط به شرکتها را اجرا و از فناوری پیشرفته برای کاهش خسارات ناشی از منابع مرتبط با معدن استفاده کنند.
استخراج روباز
استخراج معادن روباز یکی از رایجترین اشکال استخراج مواد معدنی استراتژیک است. این نوع استخراج برای محیطزیست مخرب است زیرا مواد معدنی استراتژیک غالبا فقط در غلظتهای کوچک در دسترس هستند که باعث افزایش استخراج سنگ معدن میشوند.
خطرات زیستمحیطی در هر مرحله از مراحل استخراج روباز وجود دارد. دورهای استخراج سنگی را نشان میدهد.
این سنگها هنگام خرد شدن، عناصر رادیواکتیو، مواد معدنی شبهآزبست و گردوغبار فلزی را در معرض دید قرار میدهند. در هنگام جداسازی، دوغابهای باقیمانده سنگ که مخلوطی از سنگ و مایع پودر شده هستند، بهعنوان باطله تولید میشوند و عناصر سمی و رادیواکتیو از این مایعات در صورت میتوانند به داخل سنگ بستر نشت کنند.
استخراج زیرزمینی
در استخراج زیرزمینی احتمال ریزش تونل و فرونشست هست و این روش شباهتهایی نیز به استخراج معادن روباز دارد و مانند معادن روباز، استخراج زیرزمینی میتواند ترکیبات سمی را در هوا و آب آزاد کند.
از آنجا که آب ترکیبات مضر مواد معدنی و فلزات سنگین را به خود میگیرد، به یک ماده آلاینده تبدیل میشود. این آب آلوده میتواند منطقه اطراف معدن و فراتر از آن را آلوده کند.
بیشتر عملیات استخراج زیرزمینی با استفاده از پمپهای هیدرولیک و لایروبهای مکش باعث افزایش رسوب در رودخانههای مجاور
میشوند.
انفجار با پمپهای هیدرولیک، خاک سطحی باارزش زیستمحیطی حاوی بانکهای بذر را از بین میبرد و بازیابی پوشش گیاهی را دشوار میکند. جنگلزدایی بهدلیل استخراج معادن منجر به تجزیه بیومها شده و به اثرات فرسایش خاک کمک میکند.
استخراج (ISL)
استخراج ISL دارای مزایای زیستمحیطی و ایمنی نسبت به استخراج متعارف است؛ از این جهت که ماده معدنی حل شده و سپس به بیرون پمپ میشود، بدون اینکه حداقل سطح آلودگی ایجاد شود و هیچ باطله یا سنگ زبالهای باقی بماند و در فرآیند استخراج به مصرف کمتری از آب نیاز است.
با این حال، اسیدهای قوی که برای حل بدنه سنگ استفاده میشود، معمولا فلزات را در سنگ میزبان نیز حل میکند. مایعات باقیمانده پس از فرآیند شستوشو معمولا حاوی غلظت بالایی از فلزات و ایزوتوپهای رادیواکتیو هستند که خطر قابلتوجهی برای منابع آب زیرزمینی و سطحی اطراف ایجاد میکند. علاوه بر این، pH کم فاضلاب استخراج ISL میتواند منجر به اسیدی شدن محیط اطراف شود.
استخراج آبنمک
استخراج آبنمک شامل استخراج و تبخیر محلولهای نمکی برای از بین بردن عناصر و ترکیبات مضر است و بهطور بالقوه آنها را در محیط آزاد میکند. حفاری و حملونقل محلولهای نمکی میتواند اکوسیستمهای موجود را مختل کرده و پوستههای چاه، خطوط لوله و مخازن ذخیرهسازی را بهدلیل شوری بالای محلولهایی که در معرض آن قرار دارند، در معرض خوردگی قرار بدهد که منجر به نشت و آلودگی اجسام مجاور آن میشود.
درحالحاضر، هیچ برنامه قابلقبول اقتصادی برای پاک کردن آلودگی یک سفره آب زیرزمینی با کلرید سدیم وجود ندارد.