لزوم تعامل میان معدن و محیط‌زیست

حجت زینلی، عضو هیات‌مدیره انجمن مس ایران بااشاره به مشکلات میان بخش معدن و محیط‌زیست به صمت گفت: در ارتباط با تعارض میان منابع‌طبیعی و محیط‌زیست، باید اشاره کرد، اگر هر دوطرف موردبحث، جلساتی را گذاشته و با یکدیگر صحبت کنند، هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت. در بسیاری از کشورهای پیشرفته، حوزه معدن فعالیت‌های خود را انجام می‌دهد و به محیط‌زیست آسیب نمی‌رسد.

زینلی ادامه داد: باوجود آنکه ایران یک کشور معدنی است و از ظرفیت‌های بالایی برخوردار است، اگر بخواهیم در راستای رشد اقتصادی گام‌های مهمی برداریم و تمام معادن را در سطح کشور فعال کنیم، باید به تعامل حوزه محیط‌زیست و حوزه معدن، توجه بیشتری داشته باشیم. واقعیت آن است که می‌توان در جلسات مشترک با حضور هر دو بخش تعارضات را کاهش داد و اگر به درک متقابل دست پیدا کنیم، نباید شاهد تعارض میان معدن و محیط‌زیست باشیم.

وی گفت: معدنکاری و محیط‌زیست، ارتباط مستقیم و موثری با یکدیگر دارند و چنین موضوعی را نمی‌توان انکار کرد. معادن، چالش‌های بسیاری را در گذشته با بحث محیط‌زیست و معدنکاری داشته‌اند. موضوع اصلی، ایجاد شفافیت در مسائل زیست‌محیطی و رابطه آن با معدنکاری است که باید به‌صورت‌جدی پیگیری شود تا به نتیجه موردنظر برسد.

رابطه استخراج مواد معدنی و محیط‌زیست

وی افزود: رابطه میان استخراج و تولید مواد معدنی و محیط‌زیست بسیار نزدیک و وابسته به یکدیگر است و جدا کردن این دو از یکدیگر ناممکن است، زیرا از یک‌طرف به محیط‌زیست دست‌اندازی می‌کنیم و از طرف دیگر، می‌خواهیم از آن نگهداری کرده و محیطی سالم برای آیندگان به جا بگذاریم. بنابراین بحث استخراج، برداشت و آسیب آن به محیط‌زیست، تضادی میان فعالیت اجتماعی ما ایجاد می‌کند.

زینلی خاطرنشان کرد: سازمان حفاظت از محیط‌زیست، یک سازمان مهم و لازم و ضروری برای کشور است که اقدامات و فعالیت‌های موثری را در راستای گسترش فضای سبز و همچنین حفاظت از آن انجام می‌دهد. این سازمان دارای وظایف و اهدافی است که متاسفانه در برخی مواقع با حوزه معدن به‌تعارض می‌رسند. علت به‌وجود آمدن تعارض میان معادن و سازمان محیط‌زیست، این است که تکالیف و وظایفی که سازمان محیط‌زیست دارد، با اختیارات و روش‌های عملی و اجرایی که در حوزه معدن وجود دارد در اصطکاک و برخورد است.

این سازمان قصد حفاظت از محیط‌زیست را دارد و ما به‌اجبار، باید فعالیت‌های معدنی و استخراج را پیگیری و عملیاتی کرده و برای برداشت، ترانشه ایجاد کنیم. ترانشه به فرورفتگی‌های مصنوعی یا طبیعی در سطح زمین گفته می‌شود که ژرفای آنها از پهنای‌شان بیشتر و پهنای آنها از درازای‌شان بسیار کمتر است. ترانشه‌ها دارای عمق بسیاری هستند و عمق آنها از عرض‌شان بیشتر بوده و این نشان‌دهنده عمق زیاد ترانشه است، اما عرض این ترانشه‌ها هم از طول‌شان بیشتر است و  به‌عبارت‌دیگر می‌توان ترانشه‌ها را جوی‌هایی عمیق دانست.

وی گفت: سازمان حفاظت از محیط‌زیست، اسم چنین اقدامی را تخریب می‌داند و اعلام می‌کند که عملیات ایجاد ترانشه، سبب خواهد شد تا طبیعت و محیط‌زیست آسیب جدی ببیند. چه سازمانی باید تشخیص دهد که ایجاد ترانشه برای فعالیت‌های معدنی لازم است یا خیر؟ تشخیص چنین موضوعی، برعهده حاکمیت است که اعلام کند برای تولید فلزات و فعالیت‌های ساختمانی، نیاز است تا طبیعت دستکاری شود یا خیر؟ اگر مواد اولیه برای فعالیت‌های ضروری کشور تامین نشود، اقتصاد از بین خواهد رفت. تامین مواد اولیه، نیازمند آن است که معدنکاری انجام گیرد و معدنکاری هم بدون دستکاری طبیعت، امکان‌پذیر نخواهد بود.

منبع : روزنامه صمت

مقالات مرتبط