سجاد ادهمی، کارشناس معدن در ارتباط با موضوع معدنکاری سبز و کاهش آسیب به محیطزیست به صمت گفت: وضع قوانین سختگیرانه از سوی جوامع بینالمللی و دولتها، تغییر ارزشها و افزایش انتظارات اجتماعی باعث ایجاد چالشهای جدیدی در حوزه معادن و صنایعمعدنی شده است. از جمله این چالشها میتوان به این نکته اشاره کرد که امروزه سرمایهگذاران، شرکتها را براساس قابلیت ردیابی محصول ارائهشده، مقدار تولید گازهای گلخانهای، رعایت اصول ایمنی و اجرای قوانین عدالتاجتماعی قضاوت و انتخاب میکنند.
ادهمی ادامه داد: سرمایهگذاری محدود شرکتهای معدنی در حوزه محیطزیست و تکیه این شرکتها بر سیستمهای پایش سنتی و دستی، نگرانیهای زیستمحیطی در زمینه معدنکاری را افزایش داده است. براساس گزارشهای بینالمللی، از آنجا که عوامل محیطی، اجتماعی و حاکمیتی به اولویت بزرگتری برای سرمایهگذاران و سهامداران تبدیل شده است، شرکتهای معدنی نیز تلاش بیشتری برای ادغام راهبردهای زیستمحیطی در استراتژیهای شرکت، تصمیمگیری و گزارشدهی خود انجام میدهند.
وی گفت: باید چالشهای تبدیل سرمایه منابعطبیعی به رشد اقتصادی پایدار و توسعه بلندمدت مناطق معدنکاری برطرف شود. صنعت معدن باید مشکلات اجتماعی، محیطزیستی و فنی را با بکارگیری مفاهیم جامع مانند مفهوم توسعه پایدار و استفاده از ابزارهای معدنکاری سبز حل کند تا مجوزهای اجتماعی برای فعالیت خود را کسب کند و بهرهوری خود را بهبود بخشد.
کلید ساخت معدن سبز، فناوری است
وی افزود: این نکته دارای اهمیت خواهد بود که کلید ساخت معدن سبز مبتنی بر فناوری است. بهمنظور کاهش مصرف انرژی و منابع، باید تکنیکهای دیجیتالیسازی و اطلاعرسانی برای بهبود سطح اتوماسیون تجهیزات اتخاذ شود. در آینده، توسعه فناوری تشدید و چرخه ارتقا بهطورمداوم کوتاه خواهد شد، بنابراین ظرفیت نوآوری فناوری و تحقیقات جامع نیاز به بهبود دارد. علاوه بر این، پیشرفت در استخراج هوشمند باید بهشدت براساس هوشمصنوعی انجام شود تا الگوی استخراج فعلی بهطورکامل به یک سیستم استخراج قابلاعتمادتر و هوشمندتر تبدیل شود. فشار ذینفعان روی موضوعاتی مانند تنوع زیستی و مدیریت آب احتمالا تشدید میشود و معدنچیان را ملزم میکند که بهتدریج برای تعطیلی معادن برنامهریزی کنند و مصرف آب و انرژی را برای برآوردهکردن انتظارات، بهتر مدیریت کنند. اطمینان از اینکه فعالیتهای استخراج و بازسازی دارای اثر مثبت هستند، نیاز به اندازهگیری و ثبت مناسب تاثیرات در طول عمر معدن نیز دارند.
ادهمی خاطرنشان کرد: بهمنظور نظارت بر پارامترهای محیطی از جمله آبوهوا در ابتدا نیاز به تعیین کیفیت اولیه است که معمولا مبنای کار، کیفیت آبوهوای منطقه قبل از شروع عملیات معدنکاری است.
در گام دوم و پس از شروع فعالیتها و بهرهبرداری از معدن، محدودیتهای مقدار پارامترهای محیطی وجود خواهد داشت که در طول عملیات نباید از آن مقدار تجاوز شود. این پارامترها باید بهصورت مداوم نظارت و ثبت شوند. علاوه بر این، هشدار برای شرایط خارج از محدوده باید تنظیم شود و با ضبط رخدادهای خارج از حد و تجزیهوتحلیل آنها از بروز مجدد شرایط بحرانی جلوگیری شود. در نهایت نیز، زمانی که عملیات استخراج معدن بهپایان رسید، نیاز به احیای محل معدن و بازگرداندن منطقه معدن به وضعیت اولیه وجود دارد. نظارت بر سایت معدن برای یک دوره چندساله مهم است تا اطمینان حاصل شود که سایت طبق پیشبینی در حال بهبود است.
منبع: روزنامه صمت