سربیشه، مستعد سرمایه‌گذاری معدنی

گرانیت بیشترین ذخیره را در میان سایر ذخایر معدنی در شهرستان سربیشه در اختیار دارد.

از این‌رو بیش از ۱۸ درصد از ذخیره معدنی گرانیت خراسان‌جنوبی در شهرستان سربیشه وجود دارد. معادن سربیشه جزو مناطق مستعد معدنی در استان خراسان‌جنوبی به‌شمار می‌رود. وجود ۴۳ معدن چون سنگ‌های گرانیت، بازالت و خاک‌های نسوز می‌تواند نظر سرمایه‌گذاران را به خود جلب کند.
رتبه دوم سربیشه از نظر ذخایر قطعی گرانیت در استان
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان سربیشه با بیان اینکه استان خراسان‌جنوبی، سربیشه رتبه دوم ذخایر قطعی ماده معدنی گرانیت را به خود اختصاص داده است، گفت: میزان ذخیره قطعی معادن گرانیت شهرستان سربیشه ۱۵ میلیون و ۶۸ هزار و ۸۰۰ تن است.
به گزارش روابط عمومی اداره صمت شهرستان سربیشه، علی‌اکبر براتی با بیان اینکه ماده معدنی گرانیت بیشترین ذخیره قطعی را در بین مواد معدنی موجود در شهرستان در اختیار دارد، اظهار کرد: سهم شهرستان سربیشه از ذخیره این ماده معدنی در استان بیش از ۱۸ درصد است. ۴۳ معدن استخراج سنگ در شهرستان سربیشه وجود دارد که تاکنون توانسته به اقتصاد این شهرستان کمک شایانی کرده و زمینه اشتغالزایی افراد زیادی در این معادن را فراهم آورد.
براتی همچنین با بیان اینکه در میان مواد معدنی موجود در شهرستان، گرانیت بیشترین تعداد معادن شهرستان را به خود اختصاص داده است، ادامه داد: تاکنون ۱۷ پروانه بهره‌برداری برای این ماده معدنی در شهرستان سربیشه صادر شده که استخراج سالانه این تعداد پروانه ۱۰میلیون و ۵۵۶ هزار تن بوده و زمینه اشتغال بیش از ۲۲۰ نفر را به‌طور مستقیم فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه سرمایه‌گذاری در این معادن از سوی بخش خصوصی و تعاونی بوده است، خاطرنشان کرد: میزان سرمایه‌گذاری در معادن سنگ گرانیت شهرستان سربیشه ۵۹ میلیارد و ۵۱۲ میلیون ریال است.
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان سربیشه با اشاره به اینکه ماده معدنی گرانیت، از انواع مواد معدنی تزئینی به‌شمار می‌آید، گفت: گرانیت کاهویی، مشکی، سبز و… از انواع گرانیت‌های استخراجی از معادن سربیشه هستند که با توجه به کیفیت بالای برخی از این سنگ‌ها، صادرات آنها به کشورهای دیگر نیز انجام می‌شود.
اصلی‌ترین مشکل معدنکاران شهرستان فروش نرفتن محصولات استخراج‌شده است. این عامل باعث شده معادن شهرستان سربیشه با یک‌سوم توان مشغول به کار باشند یا به‌صورت نیمه‌فعال مشغول استخراج سنگ از دل زمین باشند.
سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان سربیشه اظهار کرد: از سنگ این معدن می‌توان الیاف نسوز تولید و در بخش صنایع مهم بهره‌برداری کرد. براتی در ادامه افزود: درحال حاضر ۶۶ درصد معادن شهرستان در زمینه استخراج سنگ فعال است ولی به‌دلیل نبود صنعت فرآوری در حال حاضر از سنگ بازالت به‌عنوان سنگ تزئینی جدول کنار خیابان استفاده می‌شود. وی در معرفی این معدن گفت: هرچند کارخانه فرآوری این سنگ زیاد پیچیده نیست اما از نظر منحصربه‌فرد بودن هم‌اکنون بخشی از سنگ این معدن به کشور هلند صادر می‌شود.

فرصت‌های سرمایه‌گذاری
با توجه به معادن سنگ سربیشه چندی‌پیش سرمایه‌گذاران خارجی به منظور سرمایه‌گذاری در این معادن راهی استان خراسان‌جنوبی شدند. درباره معادن سربیشه و سرمایه‌گذاری در آن، داود شهرکی رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان‌جنوبی در گفت‌وگو با صمت عنوان کرد: دو نوع مواد معدنی فلزی و غیرفلزی در نهبندان و سربیشه وجود دارد که مهم‌ترین و بیشترین آنها سنگ‌های گرانیت، بازالت و خاک‌های نسوز است. شهرکی با اشاره به اینکه سنگ‌های منیزیت سربیشه جزو معادن شاخص و مزیت استان خراسان‌جنوبی به‌شمار می‌رود، گفت: با توجه به وجود سنگ‌های منیزیت واحدهای فرآوری آن نیز در سربیشه فعال هستند. این مقام مسئول در خراسان‌جنوبی در ادامه با اشاره به سنگ بازالت در سربیشه گفت: همچنین سنگ بازالت که سنگ منشوری است، جزو معادن خاص به‌شمار می‌رود. سنگ بازالت منشوری، نوعی سنگ تزئینی است که کاربرد آن در جدول‌های پارک‌ها و معابر شهری است. مهم‌ترین کاربرد این بازالت‌ها در کارهای ساختمانی است، زیرا به‌خاطر شکل منحصربه‌فرد خود می‌تواند در برخی از کارهای تزئینی مثل پارک‌ها، جوی‌ها و… از آن استفاده شود و حتی در بعضی موارد می‌توان آن را برش زده و به عنوان سنگ فرش خیابان از آن استفاده کرد. شهرکی ادامه داد: در این راستا نیز واحدهای فرآوری چون سنگبری، کارخانه آجر نسوز نیز در سربیشه فعال هستند که مهم‌ترین آن واحد نسوز سربیشه است که آجرهای نسوز برای کوره‌های سیمانی و سایر کاربردهای دیگر در بخش نسوز را تولید می‌کنند. وی افزود: در کل معادن سربیشه جزو معادن مستعد استان به‌شمار می‌رودند، از این‌رو مطالعات اکتشافی خوبی هم در این منطقه در حال انجام است. بنابراین معادن سربیشه فرصت‌هایی را برای سرمایه‌گذاری در استان فراهم کرده است.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان‌جنوبی در پاسخ به این سوال که آیا سرمایه‌گذارانی که از معادن سربیشه بازدید به عمل آوردند، تمایل به همکاری دارند، گفت: در رابطه با دانمارکی‌ها و هیات‌های خارجی دیگر مانند جمهوری چک و حتی هندی‌ها که از معادن استان خراسان‌جنوبی بازدید به عمل آوردند باید عنوان کرد که این شرکت‌های خارجی از معادن نهبندان و سربیشه بازدید به عمل آوردند، اما طبیعی است در نخستین بازدید تصمیم به سرمایه‌گذاری نخواهند گرفت. پس از بازدید و ارزیابی اولیه که انجام خواهند داد، تصمیم به سرمایه‌گذاری خواهند گرفت. ما در استان نیز منتظر نتیجه و ارزیابی و درخواست‌های آنها هستیم تا براساس آن تصمیم‌گیری کنیم.
لازم به یادآوری است معدن بازالت در سربیشه بیرجند قرار دارد و ممکن است ترکیب سنگ‌های این معدن از نظر پتروگرافی بازالت نباشد و چیزی در حد آندزی بازالت باشد ولی روی‌هم رفته به بازالت سربیشه معروف شده است. این سنگ دارای بافت پورفیری بوده و در حاشیه آنها ترکیباتی نظیر اولیوین و پیروکسن تجزیه شده‌اند. این سنگ‌ها از نظر نحوه تشکیل حاصل فوران‌های بازالتی در محیط‌های خشکی است، زیرا اگر این فوران‌ها در محیط‌های دریایی به وقوع می‌پیوست، پیلولاوا تشکیل می‌شد.
واحدهای سنگی این مجموعه حالت چین‌خوردگی نیز پیدا کرده و حالت قائم ندارد و بعضی از قسمت‌های تحتانی این مجموعه خوابیده و مورب است. مهم‌ترین کاربرد این بازالت‌ها در کارهای ساختمانی است، زیرا به‌خاطر شکل منحصربه‌فرد خود می‌تواند در برخی از کارهای تزئینی مثل پارک‌ها، جوی‌ها و… از آن استفاده شود. بخش زیادی از کار در این معدن با کارگر و دیلم و از آنجایی که قطعات سنگی این معدن به کلی سست است با استفاده از چکش و قلم یا دیلم به‌راحتی از یکدیگر جدا می‌شوند. همچنین در بعضی موارد که سختی سنگ‌ها زیاد است از انفجار هم استفاده می‌شود.

مقالات مرتبط