ماشین‌آلات مستهلک عمده‌ترین چالش معادن

تأمین ماشین‌آلات یکی از چالش‌های پیش روی فعالان بخش معدن است. تحریم، نبود تعامل با صنعتگران دنیا، عدم امکان ورود تجهیزات و دانش نوین به کشور و سختگیری سیاست‌گذاران داخلی به بهانه داخلی‌سازی، از مهم‌ترین دلایلی است که به فرسودگی ماشین‌های معدنی و بروز چالش در این بخش منتهی شده است.

این مشکلات در حالی وجود دارند که بخش بزرگی از داخلی‌سازی ماشین‌های معدنی کشور نیز با تکیه‌بر واردات اجزای اصلی آنها ممکن می‌شود. بنابراین از سیاست‌گذاران انتظار می‌رود با تسهیل مسیر ورود تجهیزات معدنی به کشور، مسیر تولید را در حوزه معدن هموار کنند.

تسهیل ورود ماشین‌‌آلات معدنی

وجود تعداد زیادی از ماشین‌آلات مستهلک، عمده‌ترین چالش بخش معدن کشور است و برای این منظور در بخش واردات مؤلفه‌هایی در نظر گرفته‌شده است. به گزارش ایرنا رضا محتشمی‌پور معاون امور معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: واردات ماشین‌آلات موردنیاز در بخش معدن باید متناسب با نیازها باشد برهمین‌اساس شرکت‌ها می‌توانند ماشین‌آلات با عمر کمتر از پنج سال را وارد کنند.

وی با بیان اینکه سالانه بیش از یک میلیارد دلار (با ارز ۴۰ هزارتومانی) سوخت تهیه و در اختیار معادن قرار داده می‌شود، ادامه داد: 40 هزار میلیارد تومان حقوق دولتی معادن است و سازمان نظام‌مهندسی کشور درصدد است تا مدلی مناسب برای محاسبه حقوق دولتی معادن تهیه و ارائه کند.

معاون امور معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه ۱۲ هزار محدوده معدنی در این زمینه مدنظر است، افزود: نرم‌افزاری تهیه‌شده و قرار است برای محاسبات علی‌الحساب مورداستفاده قرار گیرد.

محتشمی‌پور با اشاره به صلاحیت‌های فنی در بخش معادن اظهار کرد: سیاست وزارت صنعت، معدن و تجارت در این زمینه اعمال برخی سختگیری‌ها در سندهای فنی و مالی است. وی با بیان اینکه در کار معدن به علت حجم بالای کار و نیروی انسانی از ظرفیت اشخاص حقوقی استفاده می‌شود، افزود: معدنکاری کار اشخاص حقیقی نیست.

سالانه ۱۷ میلیون و ۸۲۸ هزار تن انواع مواد معدنی از معادن آذربایجان‌غربی استخراج‌شده که این میزان برداشت از ۵۱۱ معدن استان استخراج و به مراکز فرآوری در داخل و خارج از کشور ارسال می‌شود.

هم‌اکنون ۲۱۷ محدوده معدنی دارای پروانه اکتشاف و ۶۴ معدن دارای گواهی کشف معتبر در آذربایجان‌غربی مشغول به فعالیت و تکمیل فرآیند اخذ پروانه بهره‌برداری است که با وارد شدن این معادن به چرخه تولید افزایش چشمگیری در زمینه‌های سرمایه‌گذاری، فرآوری، استخراج و اشتغالزایی در حوزه معادن خواهیم داشت. ایران ازلحاظ تنوع مواد معدنی با کشف ۶۸ نوع ماده در جایگاه دهم دنیا جای گرفته و از نظر ذخایر شناسایی‌شده با حدود ۶۰ میلیارد تن که از این رقم نزدیک به ۴۰ میلیارد تن ذخیره قطعی و بقیه احتمالی است، رتبه پانزدهم را به خود اختصاص داده است.

تامین دامپتراک معادن با محوریت بومی‌سازی

رئیس هیات عامل ایمیدرو خواستار تهیه طرحی برای تامین نیاز معادن کشور به دامپتراک شد. به گزارش روابط‌عمومی سازمان ایمیدرو محمدرضا موثقی‌نیا تاکید کرد: این طرح باید زمان‌بندی ساخت داخل و بومی‌سازی را در برداشته باشد. موثقی‌نیا که به همراه رضا محتشمی پور معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صمت در جمع مدیران عامل شرکت‌های ملی صنایع مس، گل گهر، چادرملو، صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی و مجتمع سنگان سخن می‌گفت، تصریح کرد: با توجه به ظرفیت‌های رو به رشد معادن در نظام جمهوری اسلامی و آینده معدنکاری در ایران، ضروری است که گزارش فنی و اقتصادی و برنامه‌ای دقیق برای تامین، ساخت داخل و بومی‌سازی دامپتراک ارائه شود.

وی تاکید کرد: انسجام در تصمیم‌گیری، یکپارچگی و هماهنگی میان شرکت‌ها و بخش معدن کشور، اصول اولیه این طرح باشد به‌گونه‌ای که بتوان ضمن همکاری با شرکت‌های خارجی در تامین این ماشین‌آلات، زمان‌بندی مناسبی برای اجرای برنامه تهیه شود.

موثقی نیا با اشاره به اینکه نیاز معادن متنوع است و ظرفیت‌های مختلف و متفاوتی را در برمی‌گیرد، گفت: محدوده نیاز معادن دامپتراک‌های ۶۰ تا ۱۳۶ و بیش از ۲۰۰ تنی را شامل می‌شود ازاین‌رو کارگروهی متشکل از ذی‌نفعان معادن کشور برآوردی واقع‌بینانه از نیاز کشور در این بخش ارائه دهند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با یادآوری اینکه تاکنون بومی‌سازی در دامپتراک ۶۰ تنی در کشور انجام‌شده، نحوه عملی شدن عمق ساخت داخل و همچنین استفاده از توان و ظرفیت‌های داخل کشور در این برنامه را مورد تاکید قرار داد.

تجمیع نیاز داخل به دامپتراک

رضا محتشمی‌پور معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صنعت معدن و تجارت نیز گفت: مهم‌ترین مسئله این است که نیاز معادن به دامپتراک تجمیع شود.

وی با برشمردن نحوه تامین ماشین‌آلات معدنی اظهار کرد: این امر با محوریت ایمیدرو و حضور شرکت‌های معدنی صورت می‌گیرد و گام‌به‌گام پس از خرید از خارج و ارائه خدمات، باید تولید داخل را در برنامه داشته باشد.

محتشمی‌پور با اشاره به اینکه خرید از خارج را می‌توان به انتقال دانش فنی مرتبط کرد، تاکید کرد: ساخت داخل علاوه بر صنعت، به بازار داخل و سرمایه‌گذاری در این بخش هم، سود می‌رساند.

حسین مدرس خیابانی، ایمان عتیقی، امیرعلی طاهرزاده و حسن یونسیان به ترتیب مدیران عامل شرکت‌های ملی صنایع مس، گل‌گهر، چادرملو و صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی به همراه علی رسولیان مدیر مجتمع سنگان گزارشی از نیازهای شرکت‌های متبوع خود به دامپتراک بر اساس طرح‌های توسعه، ارائه دادند.تاکنون اقداماتی برای بومی‌سازی دامپتراک، ۶۰ تنی انجام‌شده و اکنون باید برای ظرفیت‌های بالاتر متمرکز شویم. امید می‌رود با توجه به مقدماتی که انجام‌گرفته طی سه سال بتوان دامپتراک‌های جدید را بومی‌سازی و وارد خطوط معادن کرد.

مقالات مرتبط