جزئیات ۱۳۲ میلیارد تومان اکتشافات معدنی
به گزارش ماین نیوز، مجموع هزینههای اکتشافی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) و شرکتهای تحت پوشش بزرگ معدنی در سال گذشته به ۱۳۲.۱ میلیارد تومان رسید که نسبت به جمع هزینههای ۱۳۹۳ که معادل ۱۲۸.۹ میلیارد تومان بود بیش از ۲ درصد رشد را تجربه کرده است.
بر اساس گزارش منتشر شده از عملکرد ایمیدرو در سه سال اخیر با اشاره به آمار کل حفاریهای انجام شده در سال گذشته آمده است که کل حفاری انجام شده در این مدت به ۱۸۰ هزار متر رسیده در حالی که حفاری انجام شده در سال ۱۳۹۳ مجموعا به ۲۱۴ هزار متر میرسید که ۱۵ درصد بیشتر از عملکرد اکتشافی و حفاری ایمیدرو در سال ۱۳۹۴ بود که این اکتشافات نیز شامل اکتشافات عمومی، شناسایی و پیجویی بود که عمدتا منعطف به سنگاهن، ذغال سنگ، بوکسیت، عناصر نادر خاکی، طلا و مس میشود.
گزارش عملکرد سه ساله ایمیدرو نشان میدهد که در سال ۱۳۹۴ بیشترین مقدار حفاریها مربوط به اکتشاف آهن، ذغال و پلیمتال است که ۴۱ درصد از مجموع اکتشافات را به خود اختصاص داده که این مقدار معادل ۷۴ هزار متر است. همچنین اکتشاف مس با ۳۶.۹ درصد معادل ۶۶.۵ هزار متر، اکتشاف عمومی با ۷.۶ درصد معادل ۱۳.۷ هزار متر، اکتشاف تکمیلی معدن با ۶.۱ درصد معادل ۱۱ هزار متر، اکتشافات شناسایی با ۴.۲ درد معادل ۷.۵ هزار متر، اکتشافات شناسایی و پیجویی با ۲.۹ درصد معادل ۵.۲ هزار متر و اکتشاف اندیسهای بوکسیت با ۱.۲ درصد معادل ۲.۱ هزار متر به ترتیب در لیست اکتشافات سازمان ایمیدرو قرار دارند که البته با توجه به جنس اکتشافات انجام شده بیشترین سرمایه گذاری صورت گرفته در موضوع اکتشافات شناسایی و پیجویی بود که عددی معادل ۵۲.۷ میلیارد تومان را به خود اختصاص داده بود.
با وجود ارقام موجود اما همچنان کارشناسان معتقدند که حوزه اکتشاف نیاز به سرمایه گذاری بالای خارجی دارد و در آن باید از تکنولوژیهای روز و متدهای کمهزینه استفاده کرد تا هم کاهش هزینه در فرایندهای اکتشافی صورت پذیرد تا متعاقبا هزینه تمام شده محصولات معدنی به سطح رقابت جهانی برسد.
در اینباره علی حمزهنژاد-عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان مواد معدنی- معتقد است که دولت باید در فعالیتهایی مانند اکتشاف که ریسک سرمایهگذاری را در خود دارد اقدام به سرمایهگذاری کند تا بعد از کشف پهنههای جدید و نقاط معدنی با جذب سرمایهگذار داخلی یا خارجی بتواند حوزه معادن را توسعه دهد.
امیر خرمیشاد -معاون برنامه ریزی و توانمندسازی ایمیدر- پیش از این در باره سرمایه گذاری های در پیش برای موضوع اکتشاف گفته بود: ایمیدرو تمرکز خود را به موضوع اکتشافات نیز معطوف کرد و حدود ۲۵۰ هزار کیلومتر پهنه اکتشافی تعریف کرد که هزینه ای بالغ بر ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلیارد تومان را در برداشت و میتوان از آن به عنوان یک سرمایهگذاری زیرساختی و بلندمدت یاد کرد که تا حدود هشت سال آینده به ثمر خواهد نشست.
وی همچنین برای تامین هزینه ها معتقد از باید جذب سرمایه خارجی صورت بگیرد و افزود: با توجه به برنامههایی که برای احیای معادن و پیشبرد طرحهای توسعه در نظر گرفته شده بود، نیاز به تامین منابع مالی داریم که البته باید بخش عمدهای از آن از طریق سرمایهگذاری خارجی صورت پذیرد که در وهله اول برای تامین این سرمایه نیاز است تا زیرساختها و شرایط لازم برای ورود سرمایهگذاران به این حیطه فراهم شود.