معدنکاری کوچک مقیاس چه اشکالی دارد که با آن مخالفت میشود؟
عضو هیات مدیره و مدیر آموزش سازمان نظام مهندسی معدن استان تهران اظهار کرد: اقدامات صورت گرفته برای بخش معدن تا به امروز کافی نبوده و باید میزان حمایت از این بخش افزایش یابد.
کوروش شعبانی در گفتوگو با خبرنگار ماین نیوز درباره وضع عوارض بر صادرات سنگآهن گفت: امروز بازار مواد معدنی به آن درجه از رونق که انتظار میرود دست پیدا نکرده و معدنکاری در مراحل اولیه راهاندازی مجدد است؛ در نتیجه چنین شرایطی این فشار میتواند تعطیلی معادن را به همراه داشته داشته و نمیتوان شاهد رونق در معادن بود.
به گفته وی، با وضع عوارض آن بخش از سنگآهنی که صادر و ارزآوری کمی داشت و نیمه جانی به معدنکاری در این حوزه میداد، با این تصمیم به سختی کار خواهد کرد.
عضو هیات مدیره و مدیر آموزش سازمان نظام مهندسی معدن استان تهران در پاسخ به این سوال که چه نمرهای به عملکرد معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در قبال معدنکاران بخش خصوصی میدهید؟ تصریح کرد: شاید بهتر باشد این سوال از مدیران معدنی پرسیده شود. اعتقاد من بر این است که معدنکاری این سرزمین جای کار و حمایت بیشتری دارد. در شهریور سال ۹۴ مقام معظم رهبری فرمودند؛ معدن باید به حداکثر توان خود برسد اما امروز عدم حمایت از سوی متولیان بخش معدن باعث شده تا نتوانیم به زودی به آن رونقی که از معدنکاری انتظار میرود دست پیدا کنیم.
شعبانی ادامه داد: بنده در پاسخ به این سوال نمرهای نمیدهم اما معتقدم کاری که تا به امروز برای بخش معدن انجام شده کافی نبوده و باید میزان حمایت افزایش پیدا کند زیرا در غیر این صورت بخش معدن به سمت تعطیلی مطلق میرود.
چهارمین همایش سنگآهن در دی ماه سال جاری از سوی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن برگزار میشود، شعبانی در پاسخ به این سوال که بهتر است چه موضوعاتی در این همایش مطرح شود، افزود: شاید بهتر باشد راهکارهای حمایتی برای رونق و راهاندازی معادن سنگآهن در این همایش مطرح شود و به سمت پیشنهادات کاربردی و اجرایی برای رونق معادن سنگآهن حرکت کنیم. همچنین بحث تجمیع معادن سنگآهن موضوعی است که باید در این همایش مطرح تا مشخص شود که این موضوع عملیاتی است، یعنی باید با نگاه عملی و اجرایی به آن نگریست زیرا معادن کوچکی به صورت پراکنده در کشور وجود دارند اما آیا ممکن است آنها را در غالب یک معدن داشته باشیم. همچنین بحث دیگر این است که بازار داخلی با قیمتهای جهانی هماهنگ شود تا شاهد رونق در بخش معدن باشیم. بطورکلی بهتر است در این همایش بیشتر درباره موارد اجرایی و عملیاتی صحبت شود.
وی افزود: بحث خام فروشی از آنجایی شروع میشود که آیا تمامی معادن از نظر نوع ماده معدنی و ظرفیت قابلیت سرمایهگذاری برای رسیدن به حداکثر ارزش افزوده را در اختیار دارند؟ که پاسخ به این سوال خیر است. به دلیل آنکه برخی معادن ذخایر کوچکی در اختیار دارند که سرمایهگذاری برای پرعیار سازی آنها چندان عملیاتی نیست در نتیجه مجبور هستند ماده معدنی خود را با حداقل ارزش افزوده به فروش رسانند.
عضو هیات مدیره و مدیر آموزش سازمان نظام مهندسی معدن استان تهران تصریح کرد: برای مقابله با خام فروشی بهتر است تسهیلاتی برای معدنکاری قائل شویم.
وی اظهار کرد: نکته مهم آن است که برای رسیدن به حداکثر ارزش افزوده باید به ابعاد معادن توجه شود. به عنوان مثال میتوان برای معادن بزرگ تسهیلاتی همچون برداشتن وضع عوارض را به عنوان اقدام حمایتی داشت که به نوعی حمایت از صادرات را خواهیم داشت. باید از فعالیتهای معدنی حمایت شود تا شاهد خام فروشی نباشیم.
شعبانی همچنین درباره عدم تحقق ایجاد کنسرسیوم معادن کوچک و متوسط بخش خصوصی، اضافه کرد: شاید این موضوع تا به امروز به دلیل پراکندگی این ذخایر رخ نداده است. برای تجمیع باید روی ابعاد ذخایر فکر کرد زیرا ذخایر معادن کوچک در برخی قسمتهای کشور پراکنده است. به اعتقاد من چه مشکلی وجود که برخی معادن با ابعاد کوچک فعالیت داشته باشند، زیرا معادنی که به صورت پراکنده در مناطق دوردست و کمتر توسعه یافته سرزمین قرار دارند بیشتر کوچک هستند، نظر من درباره چنین معادنی آن است که فعالیت آنها به صورت محلی باشد زیرا به صورت پراکنده هستند اما اشتغال و مهاجرت معکوس از شهر به روستاها را به همراه دارد. در نتیجه باید اجازه دهیم معدنکاری در مقیاس کوچک انجام شود. نباید برای تمام معادن انتظار تجمیع را داشت. البته برخی معادن از جمله معادن شن و ماسه تهران بسیار برای تجمیع مناسب بوده و باید این اتفاق در شرق تهران اجرایی شود.
به گزارش ماین نیوز، چهارمین همایش بینالمللی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران ۱۹ دی ماه امسال با حضور فعالان و دست اندرکاران حوزه سنگ آهن و حوزههای مرتبط خصوصی و دولتی در مرکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار میشود.
موضوعات چهارمین همایش بینالمللی سنگ آهن ایران به شرح زیرند:
۱- تحلیل راهبردهای خروج از بحران تولید سنگ آهن ایران
۲- الزامات اقتصاد مقاومتی در حوزه سیاستگذاری تولید سنگ آهن ایران
۳- راهبردهای توانمندسازی معادن کوچک و متوسط
۴- مدل بهینه حکمرانی زنجیره ارزش سنگ آهن ایران
۵- آسیبشناسی نظام حکمرانی بخش معدن ایران
همراه با برگزاری کارگاههای جانبی و نشستهای تجاری دوجانبه